top of page
  • SzerzƑ kĂ©pegatecsoport

Kapu panel törés - gyakori hiba


kapu panel törĂ©s - zuhanĂĄsgĂĄtlĂł sĂ©rĂŒlĂ©s

A GATE Csoport majdnem 30 Ă©ves fennĂĄllĂĄsa alatt cĂ©geinknek lehetƑsĂ©ge nyĂ­lt megismerni a kaputechnikai piac minden termĂ©kĂ©t, valamint azok meghibĂĄsodĂĄsait. A legkĂŒlönfĂ©lĂ©bb ĂŒzemzavar esetĂ©n is magabiztosan vonulunk a helyszĂ­nre a hiba mihamarabbi elhĂĄrĂ­tĂĄsa, az esetleges ĂĄllĂĄsidƑ minimalizĂĄlĂĄsa Ă©rdekĂ©ben.

Több korĂĄbbi blogbejegyzĂ©sĂŒnkben, illetve fƑoldalunk aljĂĄn is emlĂ­tĂ©st tettĂŒnk mĂĄr a kaputechnikai berendezĂ©sek esetĂ©n elƑfordulĂł tipikus hibĂĄkrĂłl. Ezek többnyire emberi mulasztĂĄsbĂłl, tovĂĄbbĂĄ az alkatrĂ©szek elöregedĂ©sĂ©bƑl fakadnak. Ilyenek a sorompĂłkar törĂ©s, biztonsĂĄgi fotocella törĂ©s, mozgatĂłkar gömbcsuklĂł törĂ©s, dokkolĂł ponyva szakadĂĄs, szĂĄrnyas kapu mozgatĂł kar menetes orsĂł törĂ©se, kapu panel törĂ©s, valamint egyĂ©b kĂĄrok.

Ez esetben egy ipari szekcionålt kapu panel törése miatt kellett a helyszínre vonulnunk. A bejelentésben a szóban forgó szekcionålt kapu alsó panel törése szerepelt, azonban ilyenkor tapasztalataink alapjån nem csupån az alsó panel rongålódik. Mi sem bizonyította ezt jobban, mint a panel kinézete. A képen is låtható, hogy a panel oldala szó szerint szétnyílt.

kapu panel törés

Megtudtuk, hogy a tehergĂ©pjĂĄrmƱ vezetƑje rosszul mĂ©rte fel a kapu magassĂĄgĂĄt, melyet nem nyitottak fel teljesen, kihajtĂĄskor pedig beleakadt a szekcionĂĄlt kapu alsĂł panelĂ©be, mely teljesen eldeformĂĄlĂłdott.

Ennek köszönhetƑen az alsĂł panel feletti panel is megrongĂĄlĂłdott, valamint a görgƑtartĂł is elhajlott, szĂ©tnyĂ­lt, melynek következtĂ©ben a kapu leakadt a bovdenrƑl. Mivel a kapu nem rendelkezett zuhanĂĄsgĂĄtlĂłval, le is zuhanhatott volna. SzerencsĂ©re nem Ă­gy törtĂ©nt. Amennyiben hasonlĂł eset törtĂ©nik, köztes ĂĄllapotban tilos megĂĄllĂ­tani a kaput, ha mindenkĂ©pp elengedhetetlen a mƱködtetĂ©se, teljes nyitĂĄs, zĂĄrĂĄs szĂŒksĂ©ges.

A szekcionĂĄlt kapukhoz mindenkĂ©ppen ajĂĄnljuk a zuhanĂĄsgĂĄtlĂł beĂ©pĂ­tĂ©sĂ©t. A zuhanĂĄsgĂĄtlĂł a drĂłtkötĂ©l nyĂșlĂĄsa, szakadĂĄsa, leakadĂĄsa esetĂ©n megakadĂĄlyozza, hogy a kapu tovĂĄbb sĂŒllyedjen vagy lezuhanjon.

A kapu panel törĂ©s egyĂ©b környezetben is elƑfordulhat, magĂĄnhĂĄzak, parkolĂłhĂĄzak, irodahĂĄzak esetĂ©n pont ugyanĂșgy elƑfordulhat. Ha a hiba megtörtĂ©nt, minden esetben teljes felmĂ©rĂ©s szĂŒksĂ©ges, hiszen laikus szemmel elsƑ rĂĄnĂ©zĂ©sre nem mondhatĂł meg a szekcionĂĄlt kapu vagy egyĂ©b kaputechnikai berendezĂ©sek ĂĄllapota. KĂ©rjĂŒk, ilyenkor vegye fel a kapcsolatot a GATE Automatika csapatĂĄval a hiba mielƑbbi elhĂĄrĂ­tĂĄsa, a berendezĂ©s tovĂĄbbi biztonsĂĄgos mƱködĂ©se Ă©rdekĂ©ben!

bottom of page