top of page
Szerző képegatecsoport

Kapu panel törés - gyakori hiba


kapu panel törés - zuhanásgátló sérülés

A GATE Csoport majdnem 30 éves fennállása alatt cégeinknek lehetősége nyílt megismerni a kaputechnikai piac minden termékét, valamint azok meghibásodásait. A legkülönfélébb üzemzavar esetén is magabiztosan vonulunk a helyszínre a hiba mihamarabbi elhárítása, az esetleges állásidő minimalizálása érdekében.

Több korábbi blogbejegyzésünkben, illetve főoldalunk alján is említést tettünk már a kaputechnikai berendezések esetén előforduló tipikus hibákról. Ezek többnyire emberi mulasztásból, továbbá az alkatrészek elöregedéséből fakadnak. Ilyenek a sorompókar törés, biztonsági fotocella törés, mozgatókar gömbcsukló törés, dokkoló ponyva szakadás, szárnyas kapu mozgató kar menetes orsó törése, kapu panel törés, valamint egyéb károk.

Ez esetben egy ipari szekcionált kapu panel törése miatt kellett a helyszínre vonulnunk. A bejelentésben a szóban forgó szekcionált kapu alsó panel törése szerepelt, azonban ilyenkor tapasztalataink alapján nem csupán az alsó panel rongálódik. Mi sem bizonyította ezt jobban, mint a panel kinézete. A képen is látható, hogy a panel oldala szó szerint szétnyílt.

kapu panel törés

Megtudtuk, hogy a tehergépjármű vezetője rosszul mérte fel a kapu magasságát, melyet nem nyitottak fel teljesen, kihajtáskor pedig beleakadt a szekcionált kapu alsó panelébe, mely teljesen eldeformálódott.

Ennek köszönhetően az alsó panel feletti panel is megrongálódott, valamint a görgőtartó is elhajlott, szétnyílt, melynek következtében a kapu leakadt a bovdenről. Mivel a kapu nem rendelkezett zuhanásgátlóval, le is zuhanhatott volna. Szerencsére nem így történt. Amennyiben hasonló eset történik, köztes állapotban tilos megállítani a kaput, ha mindenképp elengedhetetlen a működtetése, teljes nyitás, zárás szükséges.

A szekcionált kapukhoz mindenképpen ajánljuk a zuhanásgátló beépítését. A zuhanásgátló a drótkötél nyúlása, szakadása, leakadása esetén megakadályozza, hogy a kapu tovább süllyedjen vagy lezuhanjon.

A kapu panel törés egyéb környezetben is előfordulhat, magánházak, parkolóházak, irodaházak esetén pont ugyanúgy előfordulhat. Ha a hiba megtörtént, minden esetben teljes felmérés szükséges, hiszen laikus szemmel első ránézésre nem mondható meg a szekcionált kapu vagy egyéb kaputechnikai berendezések állapota. Kérjük, ilyenkor vegye fel a kapcsolatot a GATE Automatika csapatával a hiba mielőbbi elhárítása, a berendezés további biztonságos működése érdekében!

bottom of page