top of page
  • Szerző képegatecsoport

A rendszeres kaputechnikai karbantartás hiánya... azaz időt, pénzt, vagy vajon mit spórolunk meg?

A GATE Automatika Szerviznél folyamatosan hangsúlyozzuk milyen fontos a kaputechnikai karbantartás, annak rendszerét vagy emberéletet veszélyeztető meghibásodás esetén pedig azonnali kivonása a használatból, valamint sürgősségi hibajavítása. Számunkra kiemelkedő szempont a berendezések megbízható, optimális működése, melyet legkönnyebben a rendszeres karbantartás biztosíthat.

A GATE Csoport 30 éves fennállása alatt, illetve a sok év szakmai tapasztalata alapján elmondhatjuk, hogy a sürgősségi szerviznél jóval fontosabb a rendszeres karbantartás. A karbantartások során a legkisebb felfedezett hibák kijavításával későbbi jóval nagyobb és költségesebb problémák előzhetők meg. Ezt most egy esettanulmányon keresztül meg is mutatjuk.

Partnerünk telephelyén egy sok évvel ezelőtt telepített szekcionált kapu található, melyen korábbi felmérések során már jeleztek olyan hibákat kollégáink, melyek által további szerkezeti alkatrészek beszerelése vált szükségessé. Ám ezek nem lettek végül megrendelve, illetve szervizelve. Az ügyfél által jelenleg megrendelt munkára technikus munkatársaink megjelentek a helyszínen. Azonban ott több egyéb problémába is ütköztek a bejelentett hibán és a korábbi problémákon kívül is. A korábbi hibák kijavítása nélkül a jelenlegiek sem javíthatók. Ezen kívül a szekcionált kapuhoz "házilag" is hozzányúltak, az alsó sodrony tartó konzolokat hegesztgették, a sodrony görgőt belefektették a gyantába, a kapu görgő vezető sín szerkezetét megrongálták, továbbá a hajtóművet spaniferrel rögzítették használat közben keletkezett sérülés miatt. A fenti problémákból adódóan a jelenleg megrendelt munka 1 napi szerviz helyett sajnos 1 hónap alatt tud elkészülni a régi berendezés hibás és hiányzó alkatrészeinek külföldi beszerzése miatt. Ilyen esetben természetesen a minden szempontból optimális megoldás vadonat új szekcionált kapu beépítése lenne. Ilyen elhanyagolt, karbantartás nélküli, házi szerviz megoldásokkal egyben tartott berendezés nehezen tudja a későbbiekben ellátni feladatát, az áruk, valamint személyek minden szempontból biztonságos áthaladását.Ha a berendezés rendszeres kaputechnikai karbantartáson esett volna át, a kisebb hibák pedig időben javításra kerültek volna, kora ellenére még jó állapotban lehetne, biztonságosan működhetne.

A fenti szekcionált kapu története alapján sajnos sem időt, sem pénzt nem spórolt partnerünk, sőt majd' egy hónappal később kerül a kapu használható állapotba, hacsak ki nem cserélik inkább az egészet.

Karbantartás, karbantartás, karbantartás... ez a kulcsszó!

Általában felmerülő kaputechnikai hibákról korábban már töltöttünk fel képeket a weboldalunkra. Amennyiben hasonló sérülést fedez fel berendezésén vagy rendellenes működést tapasztal, kérjük, azonnal vegye fel a kapcsolatot szerviz csapatunkkal a későbbi nagy problémák elkerülése érdekében.

bottom of page